Tautastērps ir norma. Katrā gadalaikā!


Izstāde „Tautastērps ir norma. Katrā gadalaikā.” Igaunijas Nacionālajā muzejā Tartu.

Kāda nozīme ir tautastērpiem? Vai tie ir vienīgi tautas pagātnes klusējošie liecinieki vai arī daļa no ikvienas tautas dzīvās valodas un kultūras? Jau pirms gadsimta Igaunijas Nacionālais muzejs bija apkopojis vērtības, kas saistās ar zemnieku apģērba krāsām, rakstiem, tradīcijām un modi. Tomēr vienīgi tagad muzeja jaunajā ēkā šos krājumus pilnībā var arī eksponēt.

22. jūnijā tika atklāta visu laiku apjomīgākā tautastērpu izstāde Igaunijā, kas var sniegt apliecinājumu autentiskuma meklētājiem un iedvesmu jaunrades veidotājiem. 150 tautastērpu komplekti nāk no visiem Igaunijas senajiem novadiem un atspoguļo to daudzveidību gan pēc ģeogrāfiskā sadalījuma, gan pēc gadalaikiem. Izstāde sakārtota četros tematiskajos blokos, kuros tiek parādīts un pastāstīts, kāds tautastērps izskatījies vasarā un ziemā, pavasarī un rudenī.

Paralēli izstādei daudzo grāmatu, katalogu, rokasgrāmatu un darbnīcu veidā tiek piedāvāta informācija par tautastērpu un to nēsāšanas kultūru.

Kuratore: Rēte Pīri
Dizains: Īra Hermelīna
Mežģīņu ornamenti un katalogs: Angelika Šneidere
http://www.erm.ee/lv/news/izst%C4%81de-%E2%80%9Etautast%C4%93rps-ir-norma-katr%C4%81-gadalaik%C4%81%E2%80%9D
http://www.lnkc.gov.lv/jaunumi/igaunijas-nacionalaja-muzeja-tartu-tika-atklata-igaunijas-vesture-lielaka-tautas-terpu-izstade/

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Senās rotas