Japānā izdota grāmata latviešu cimdu rakstu grāmata

Grāmata par latvju cimdu rakstiem japāniski


Japāņu žurnāliste Sanaje Nakatas savā dzimtenē izdevusi latviešu cimdu rakstu grāmatu, neskatoties uz to, ka lai arī Uzlecošās saules zemē mēdz būt bargas ziemas, tās iedzīvotāji galvenokārt valkā pirkstainus cimdus.



2012. gadā žurnāliste publicēja grāmatu par pasaules cimdu rakstiem, bet 2013. gadā vāca materiālu latviešu dūraiņu izdevumam. Tagad šī ilustrācijām bagātā grāmata ir laista klajā un tās tirāža ir pieci tūkstoši eksemplāru.

Grāmatas projekta koordinatore Akiko Mizoguči stāsta, ka dūraiņu grāmatai neesot saistības ar utilitāru mērķi. Mērķis ir cits, un arī mērķauditorija ir gluži cita. Pēc Akiko Mizoguči vārdiem, Japānā daudz cilvēku brīvajā laikā aizraujas ar adīšanu un tas ir ļoti populārs vaļasprieks. Tās ir gan sirmas kundzes, gan jaunas sievietes – vecumam neesot nozīmes – kas vēlas kaut ko vērtīgu paveikt pašas savām rokām.

Autore novērojusi, ka šiem cilvēkiem, kam patīk adīt, nepieciešami arvien sarežģītāki uzdevumi. Iepazinusies ar latviešu cimdu rakstiem un ornamentiem, viņa sapratusi, ka adīšanas entuziasti Japānā būtu priecīgi par dūraiņu adīšanas grāmatu.

Grāmata sākas ar īsu ieskatu mūsu valsts vēsturē un amatniecības tradīcijās. Īpaša loma izdevumā ierādīta latviešu cimdu adīšanas un lietošanas vēsturei. Japāņu žurnāliste grāmatas gatavošanas laikā bijusi patiesi izbrīnīta, cik nozīmīga vieta latviešu dzīvē tikusi ierādīta cimdiem. Tie dāvināti, likti pūrā, izmantoti dažādos rituālos u. c. Cimdi, viņasprāt, pagātnē aptvēruši visu mūsu tautas dzīvi.

Grāmatas lasītāji tiek iepazīstināti ar adīšanas tradīcijām Latvijas novados, kur dūraiņu raksti atklāj pārsteidzošas atšķirības. Izdevums ir dāsni ilustrēts ar fotogrāfijām un zīmējumiem, kas cilvēkiem, kuri vēlas no grāmatas mācīties cimdu rakstus, ir sevišķi noderīgi. Grāmatā pamācīts soli pa solim, kā, adot valdziņu pēc valdziņa, var nokļūt līdz apbrīnojamam rezultātam – dūraiņiem ar mūsu rakstiem.

Grāmatas beigu daļā viena nodaļa veltīta arī mūsu valsts tūrisma piedāvājumam. Lasītāji tiek aicināti pastaigā pa Vecrīgu, mudināti atpūsties Latvijas laukos, iepazīstināti ar vietām, kur var iegādāties latviešu amatniecības izstrādājumus un kvalitatīvus, dabiskus pārtikas produktus.

NRA
Foto f64

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Senās rotas