Lielās Dienas pasākumi Jāņkalnos "Baltu dzīvesziņa. ​Pavasara Saulgriežu Ugunsrituāls!

Lielās Dienas godāšanas pasākumi 18. mart​ā​. 

Talsu novada Lībagu pagasta Jāņkalnos!








Plkst. 11:00 
Baltu dzīvesziņa. 


Īsumā:
Baltu tradicionālais pasaules Uzskats.
​Svētku svētīšana, ievērojot dabas (Saules) Ritus.
Baltu gada Godi.
​Saulgriežu Laika Uzdevumi!

Lektors: Ingus Freibergs.

Enerģijas apmaiņai: 9 €, pensionāriem - 4 €, jauniešiem bez maksas.
Tēja un kafija būs, lūdzu, paņemt cienastus sev un draugiem!:)



1​4​:00 ​Pavasara Saulgriežu Swētīšanas UgunsRituāls!

Ģērbties atbilstoši laika apstākļiem, bet lūgums ierasties latvju tautastērpos/ arheoloģiskajos apģērbos vai gaišās drēbēs, ar Baltu aksesuāriem;
meitām​ ​- brunči/ kleitas!
Swētku Swinēšanai līdzi var paņemt Ziedojuma došanai Ugunij nedaudz graudus un sēklas dabīgu materiālu iepakojumos.

Rituālā var piedalīties bērni, lai Ģimene būtu kopā vienā no Gada 4 nozīmīgākajiem Senču Godiem!

Apmeklējot tikai rituālu, dalība bez maksas.
Saziņai: tālr.: 2609 6415, 2637 6888.


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^


Laika skaitīšana

Pašreizējā laika skaitīšanā, kas notiek pēc Gregora kalendāra, ir patvaļīgi pieņemts gada sākumpunkts, kas nav saistīts ar dabas ritmiem un līdz ar to – ar cilvēka fiziski garīgo kopumu. Saprotams, ka mūsdienās ir daudzi tehnikas un ērtību uzlabojumi, bet cilvēkā darbojas tūkstošiem gadu sena ģenētiski informatīvā sistēma, un tagadējā, ap 100 gadu vecā informācija, kas neievēro dabas ciklus, rada organismam stresu.

Kalendārā gada izkropļojums, visticamāk, saistās ar autoritāro varas pārstāvju nolūku pakļaut iedzīvotājus un atņemt tiem spēju pašiem saņemt dabas enerģiju. Mūsdienās šī mākslīgā sistēma darbojas ar vēl nebijušu spēku, pievienojot pseidosvētkiem klāt komerciju kā manipulatīvo instrumentu, tā cilvēku spēcīgi dezorientējot.

Mūsdienās viena no retajām jomām, kas joprojām ievēro īsteno dabas ritmu, ir astroloģija, kas gada skaitīšanu sāk no Auna zīmes, respektīvi – aprīlis ir pirmais mēnesis. Arī pēc numeroloģijas Auna zīmei atbilst skaitlis 1, nevis 4, kā tas ir pēc pašreizējā kalendāra. Astrologs Edijs Spāre izpētījis, ka vēl precīzāka gada atskaite sākas no 20./21. marta, kas ir ekvinokcijas laiks, kad diena un nakts ir vienādā garumā.




^^^^^^^^^^^^^^^^


Saulgriežu pamatelements – aplis


Saulgrieži tautas nemateriālajā kultūras mantojumā ir svarīgs brīdis gadā: tas ir laiks, kad dabā ir īpaša aktivitāte – atveras Laika Lūkas, šajā laikā domātais un izsapņotais turpmākajos laika ciklos aug un stiprinās un iepriekš iesētais dod ražu. Šis ekvinokcijas laiks ir simboliska gaismas un tumsas cīņa, kas atkārtojas katru gadu no jauna. 

























Foto: Dzintars Leja

Rituālās darbības ir nepieciešamas, lai nodrošinātu kustību un harmonisko stāvokli dabā un cilvēkā. Pamatā šo pasākumu galvenais elements ir aplis – ugunskurs, vainags, apaļi ēdieni un apļa izdejošana.

Kas tad ir gadskārtu svētīšana? 
Katram gadalaikam atbilstošās tradīcijās veiktas pateicības Dievībām un dabai par zemes auglību, mājas un dzimtas aizsardzību, veselību u.c. dzīvi nodrošinošām lietām.
Ļaudis saulgriežiem gatavojas laikus, ceļas agri, lai sagaidītu un saullēktā sveiktu Saulīti. Godina Saulīti, novēl tai ilgu mūžu un labu veselību, lūdz to arī sev un saviem tuviniekiem. Dziedot dziesmas, izsaka savas vēlmes, kurām būtu jāpiepildās līdz nākamajiem saulgriežiem.















Foto: Dzintars Leja

Kā izmantot Saulgriežu Laiku

Senāk šajā laikā zinošie ļaudis veica spēka rituālus, lai "iedēstītu" kopīgam labumam nepieciešamas lietas, kas harmonizē vidi un cilvēkus, nostiprinātu savus labos nodomus gan pašā dzīvē, gan kopējam tautas labumam.
Mūsu senči šo laiku svētīja ar atbilstošām attīrošām darbībām un rituāliem, kuros piedalījās visi ļaudis no dzimtas līdz ciltij.
Ikdienā mēs šādus rituālus neveicam, tamdēļ saistoši ir izbaudīt kaut ko tādu, ko mūsu senči pratuši un regulāri veikuši, un šīs zinības ļāvušas cauri gadsimtiem saglabāt savu zemi, valodu un tradīcijas! Mums ir svarīgi to zināt, godāt un nodot nākamām paaudzēm.
Mēs ikdienā dzīvojam lineārajā laikā, bet ārpus tā pastāv citi laiki, kas nepadodas racionāliem skaidrojumiem. Mūsu fizikas likumi, diemžēl, darbojas tikai Saules sistēmas ietvaros. Cilvēku uztvere darbojas triju dimensiju izpratnē kopā ar laiku, bet ar to nevar izskaidrot sarežģītākas parādības, piemēram, tumšo enerģiju un tumšo matēriju. Pēdējās desmitgadēs pētnieki ir atklājuši, ka Visums, pasaule un ķermenis ir veidoti no kopīga enerģijas lauka, kas tiek apzīmēts kā Visuma enerģijas lauks, kvantu hologramma, Dieva prāts vai dievišķā matrice.

http://labadoma.blogspot.com/2016/12/saules-laika-ritms.html

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Senās rotas