Auglības Dievu simbolu atradumi Izraēlā

Arheologi Izraēlā atrod agrajā neolītā tapušas senču un auglības Dievību pielūgsmes vietas


 Eilatas kalnos, Negevas tuksnesī, Izraēlas dienvidos arheologi  uzgājuši vairāk nekā 100 labi saglabājušās neolīta kulta vietas.

Tās pārsteidz ar seksuālā simbolisma daudzveidīgumu. Atrasti aptuveni 9000 gadu veci akmens apļi un sakārtojumi, sieviešu dzimumorgānu kā arī cilvēka silueta formā apstrādāti akmeņi.

Senvietas atrastas reģionā, kur iepriekš bija zināmi tikai nedaudzi neolīta laika arheoloģijas pieminekļi. To novietojums vulkāniskās cilmes kalnu rajonos ir krasi atšķirīgs no Negevas dienviddaļas neolītu apmetņu topogrāfiskā izvietojuma apvidū. Uzietās senvietas kopumā veido nelielas (1,5 līdz 2,5 m), zemas akmens konstrukcijas - apaļas, ovālas un izstieptas formas salikumi; bieži atkārtojas kombinācija, kurā izstieptais salikums vērsts pret apli. Tāpat tajās bieži sastopami atsevišķi līdz 80 cm augsti stāvakmeņi (masseboth), stāvakmeņi ar izurbtiem caurumiem un antropomorfas figūras. Atrasti daudzi krama rīki un akmens trauki, kuru tipoloģija, kopā ar C14 analīzēm liecina, ka kulta vietas Eilatas kalnos tapušas un tikušas izmantotas Tuvo Austrumu pirmskeramikas neolīta B periodā, VIII g.tk.pmē. beigās.




Garenās no akmeņiem izliktās konstrukcijas pēc pētnieku domām simbolizē vīrišķo dzimumlocekli, bet apļi - sievišķo.
 

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Senās rotas