Latvijas skolotāja- 50 pasaules labāko pedagogu sarakstā!

Latvijas skolotāja- 50 pasaules labāko skolotāju sarakstā

 
Cēsu Jaunās sākumskolas skolotāja D. Narvaiša iekļuva 2016.gada Pasaules pedagogu balvas 50 finālistu sarakstā, liecina "2016 Global Teacher Prize" mājaslapā publicētā informācija.


Balva, kas tiek piešķirta otro gadu un plaši tiek dēvēta par Nobela prēmiju par skološanu, ir 1 miljona ASV dolāru apmērā.
Globālā skolotāja balva tika izveidota, lai izrādītu atzinību vienam īpašam skolotājam, kā arī izceltu skolotāju svarīgo lomu sabiedrībā. Atklājot tūkstošiem stāstu par varoņiem, kuri ir mainījuši jaunu cilvēku dzīves, balvas mērķis ir izcelt miljoniem skolotāju izcilo darbu visā pasaulē, informē ziņu aģentūra LETA.
Šie "Top 50" ir izvēlēti no kopējā saraksta ar 8000 nominācijām un pieteikumiem, kas nākuši no 148 valstīm no visas pasaules. Top 50 pretendentu sarakstā ir 29 valstu pārstāvji un, izceļot viņu stāstus, "Varkey" fonds cer, ka sabiedrība spēs iesaistīties spraigās debatēs par skolotāju nozīmīgumu. Uzvarētājs tiks paziņots Globālajā izglītības un prasmju forumā Dubaijā 2016.gada martā.
Sākotnēji D.Narvaiša plānoja nopelnīt pietiekami daudz naudas uzņēmējdarbības jomā, lai varētu to investēt izglītībā, taču viņa izmantoja iespēju, ka vietējie bērnu vecāki nolēma izveidot savu bezpeļņas skolu un meklēja skolas direktoru. Dana Narvaišas pieeja ļoti lielā mērā vērsta uz praktiskām mācībām, piemēram, uzņēmējdarbības stundās, kad viņa strādāja vidusskolā, skolēni tika mudināti doties praksē uzņēmējdarbības jomā. Savukārt D.Narvaišas izveidotajā sākumskolā skolēni paši plāno un organizē gan atsevišķus mācību procesus, gan visus pasākumus.
Pašlaik "Top 50" pretendentu sarakstā esošos skolotājus izvērtē Balvas komiteja, nosakot desmit fināla kārtā iekļuvušos kandidātus, kuri tiks paziņoti 2016.gada februārī. Globālā skolotāja balvas akadēmija uzvarētāju izvēlēsies no šiem desmit izvēlētajiem finālistiem. Visi desmit finālisti tiks uzaicināti uz Dubaju dalībai balvas pasniegšanas ceremonijā, kura norisināsies Globālā izglītības un prasmju foruma laikā, nākamā gada martā, kur tiks paziņots uzvarētājs.
Sīkāka informācija par "Top 50" pretendentu sarakstu pieejama mājaslapā .
Globālā skolotāja balvas saņēmējs naudas balvu saņems vienādos maksājumos desmit gadu laikā, "Varkey" fonds uzvarētājam nodrošinās finanšu konsultācijas. Nekaitējot ikdienas darbam mācību klasē, uzvarētājam lūgs kļūt par "Varkey" fonda globālo vēstnieku, apmeklējot sabiedriskus pasākumus un publiskajos forumos runājot par skolotāja profesijas prestiža uzlabošanu. Nosacījums balvas saņemšanai - uzvarētājam vismaz nākamos piecus gadus jāturpina strādāt par skolotāju klasē.
Globālā skolotāja balva ir daļa no "Varkey" fonda ilgtermiņa apņemšanās uzlabot skolotāju statusu. 2013.gada novembrī fonds publicēja Globālo skolotāja statusa indeksu, kas bija pirmais mēģinājums salīdzināt attieksmi pret skolotājiem 21 valstī. Indekss atklāja, ka visā pasaulē attiecībā uz skolotāja statusu bija ievērojamas atšķirības. Aptaujā arī tika secināts, ka daudzās valstīs no vienas trešdaļas līdz pusei aptaujāto vecāku, "iespējams", vai "pilnīgi noteikti" nemudinātu savus bērnus apgūt skolotāja profesiju.
Apsveicam skolotāju Danu Narvaišu!
Foto: Global Teacher Prize

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Senās rotas