Vecāki ir pret bērnu iesaistīšanos kristiešu pasākumos!

Norvēģijas skolēnu vecāki saniknoti

 
Norvēģijas Izglītības un apmācību direktorāta ieteikumi, kas atsaucas uz Eiropas Cilvēktiesību tiesas lēmumu, kas skolām iesaka būt "īpaši uzmanīgām attiecībā uz reliģiskām aktivitātēm skolēnu vidū".
 
 
Norvēģijas galvaspilsētas Oslo priekšpilsētas skola vērsusies pie skolēnu vecākiem ar lūgumu ļaut bērniem piedalīties sarīkojumā pie Ziemassvētku egles. 
Tas vecākos raisījis jautājumus par to, cik tālu skolas ir gatavas iet, lai izdabātu minoritātēm.
Kā laikrakstam Aftenposten atzina Bērumas pašvaldības skolas audzēkņa māte Karianne Heuga, viņa nav spējusi noticēt savām acīm, kad viņai bija jāparaksta zīme par atļaujas došanu bērnam dziedāt un dejot pie svētku egles.
"Kas būs nākamais? Kur ir robeža apsvērumiem, kas ir jāņem vēra? Kas ir tie, kas veic šos apsvērumus, un kā labā?" viņa vaicāja.
Kā paskaidroja amatpersona Grī Hovlanda, vairākām apkaimes skolām jau dažus gadus ir kopīgi noteikumi attiecībā uz to, kāda veida aktivitātēs bērni var piedalīties.
Vadlīnijas ir balstītas Norvēģijas Izglītības un apmācību direktorāta ieteikumos, kas savukārt atsaucas uz Eiropas Cilvēktiesību tiesas lēmumu, kas skolām iesaka būt "īpaši uzmanīgām attiecībā uz reliģiskām aktivitātēm skolēnu vidū".
"Mēs interpretējam iešanu ap Ziemassvētku egli, kas ietver Ziemassvētku dziesmu dziedāšanu, kā notikumu, kas sliecas reliģiska satura notikuma virzienā. Mēs gribam sevi aizsargāt un nešķērsot nekādas robežas. Tāpēc mēs aicinām vecākus un aizbildņus dot atļauju dalībai sarīkojumā ap Ziemassvētku egli," viņa sacīja laikrakstam.
G.Hovlanda norādīja, ka arvien vairāk vecāku negrib, lai viņu bērni piedalās dievkalpojumos.
Kā sacīja Lovelena Brenna, kuras vadītais konsultāciju uzņēmums koncentrējas uz dažādību darba vietās, skolai bijuši vislabākie nodomi, tomēr lēmums par atļaujas prasīšanu sarīkojumam pie svētku egles ir aplams, informē ziņu aģentūra LETA.
"Ir jābūt uzmanīgiem, lai, aizbildinoties ar cieņu pret dažādību, netiek iznīdēta Norvēģijas kultūras pamatu daļa," viņa brīdināja.
"Kā es to saskatu, Norvēģijas tradīcijas ir svarīgas. Mēs dzīvojam sabiedrībā, kas strauji mainās, bet ģimenes izirst. Tradīcijas palīdz aizsargāt mūsu bērnus. Es uzskatu, tas rada problēmu, ja visi skolēni neatkarīgi no viņu ticības nevar iet apkārt Ziemassvētku eglei. Cik gan tas varētu būt kaitīgi?" viņa vaicāja Aftenposten.
Foto: hiro1775 / 123RF
 

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Senās rotas