Fantastiskākie koki pasaulē



 Koki ir mūsu dzīves daļa, tie mums piegādā skābekli, ēdienu, mājas, siltumu un celtniecības materiālus. 


Eksistē aptuveni 100000 dažādu koku sugu. 





Ja ir redzēta filma „Avatars”, tad iespējams iespaidoja Pandoras koki. Bet, lai ieraudzītu visfantastiskākos kokus, jums nav nepieciešams doties starpgalaktikas ceļojumā.

Ieskaitot ceturtdaļu visu dzīvo augu virs zemes. 
Starp miljardiem koku visā pasaulē ir pavisam unikāli pārstāvji.

Gigantiskā sekvoja „Ģenerālis Šermans”








Gigantiskās sekvojas, kas aug Kalifornijas Sierranevadā, tiek uzskatītas par visielākiem kokiem apjoma ziņā. Pats lielākais koks ir „Ģenerālis Šermans” Sekvoja nacionālajā parkā. Tā augstums sasniedz 83 metrus, apjoms 1.486 m3., bet svars vairāk nekā 6000 tonnas. Tiek lēsts, ka kokam ir ap 2300 līdz 2700 gadu, un katru gadu koks izaudzē tik daudz koksnes, cik ir 18 metrus garam parastajam kokam. Šis koks ir īsts dabas šedevrs un vislielākais dzīvais organisms uz Zemes.


Pando- apsei līdzīga papele.



















Pando vai drebošais gigants, kas aug ASV, Jūtas štatā, aug milzīgās masīvās kolonijās 100 akru platībā. Praktiski visi šie koki ir ģenētiski identiski, tie ir viens otra kloni. Katrs koks šajā apvidū sāk augt no vienota organisma, ir daļa no pazemes sakņu sistēmas.

Pando sastāv no 47000 kokiem, bet tā kolektīvais svars sastāda 6600 tonnas, kas padara to par vissmagāko organismu pasaulē. Neskatoties uz to, ka atsevišķu koku vidējais vecums sastāda 130 gadus, visam šim organismam ir jau 80000 gadi.

Meksikāņu taksodium: koks Tule








Tule koks- tas ir ļoti liels meksikāņu taksodium sugas koks, kas atrodas blakus pilsētai Oahaka Meksikā. Šim kokam ir visresnākais stumbra apkārtmērs (58 m) un stumbra diametrs sastāda 11, 5 m. Runā, ka Tule koks ir tik resns, ka jūs to ar rokām neapņemsiet, bet tas apņems jūs. Tiek uzskatīts, ka kokam jau 2000 gadi. Kādu laiku atpakaļ nelabvēļi apgalvoja, ka patiesībā maskējas trīs koki, bet rūpīga DNS analīze apstiprināja, ka tas tiešām ir viens izcils koks.

1994.gadā koks tika apdraudēts: lapas kļuva slimīgi dzeltenā krāsā un visur bija nokaltuši zari. Koks mira. Kad uzaicināja koku speciālistus noskaidrojās, ka problēma, no kura cieta Tule koks, bija vienkārši slāpes un to ārstēt vajag ar ūdeni. Dabiski, ka pēc rūpīgām ūdens procedūrām koks atdzīvojās.


Dzīvības koks











Dzīvības koks Bahreinā ir pats vientuļākais koks pasaulē. Meskita koks atrodas pašā augstākajā Bahreinas neauglīgā tuksneša punktā, simtiem kilometrus no citiem kokiem. Uzskata, ka viņa saknes stiepjas vairāku desmitu kilometru garumā, kur ir sasniedzami ūdens slāņi. Precīzs koka vecums nav zināms, bet uzskata, ka koks ir 400 gadu vecs.

Dzīvības koka noslēpums nav viņa izmēros, vecumā, vai formā, lai gan tas ir pietiekami liels un ļoti skaists. Pats brīnumainākais, ka tas ir nomaļus no citiem un aug neauglīgā Bahreinas tuksneša augstākajā punktā, teritorijā, kur vispār nav ūdens. Vietā, kur liekas, nekas nevar izdzīvot, koks, liekas, izstaro dzīvību. Te nāk ļoti daudz cilvēku, jo vietējie iedzīvotāji uzskata, ka koks stāv Paradīzes dārza vietā.

Vollemija
















Neskatoties uz savu unikalitāti un skaistumu, Vollemijas interesantās īpašības nav tās izskatā, bet koka vēsturē.
Austrālījā augošā Vollemija , ir īsts dzīvs dinozaurs. Senākie Vollemijas koka izrakteņi tiek datēti ar 200 miljonus gadu pirms mūsu ēras. Kad 1994.gadā zinātnieki konstatēja augošu Vollemijas koku, tie bija šokēti. Šo skuju koku atrašanās vieta rūpīgi tika slēpta, lai aizsargātu šos kokus, kuri dabā ir atlikuši mazāk par 100. Lai glābtu šos kokus no izmiršanas, 1996.gadā tika uzsākta programma, kas ļāva plašai sabiedrības daļai iegādāties Vollemijas dēstus un tagad šo koku var redzēt daudzos botāniskajos dārzos.

Indijas Piranži riekstkoks








Tas ir interesants koks, atrodas Indijā blakus Natalas pilsētai, un ir 177 gadus vecs, aizņem gandrīz 2 hektārus platības. 1988.gadā koku iestādīja zvejnieks, kurš nezināja, ka kokam bija ģenētiskā mutācija, kas ļāva tam aizņemt tik daudz vietas. Atšķirībā no parastā Indijas riekstkoka, kad Piranži koka zari skar zemi, zari dzen saknes un turpina augt.

Mūsdienās šis koks ir tūristu ievērības cienīgs. Ja tuvojas šim Indijas riekstkokam, kas ir lielākais pasaulē, jums rodas sajūta, ka jūs ieejat mežā. Īstenībā, tas ir tikai viens koks, kura izmērs sasniedz 8400 kvadrātmetrus. Koks ir 80 reizes liekāks par vidusmēra Indijas riekstkoku, un aizņem platību, kas ir lielāka par futbola laukumu, gadā saražojot aptuveni 80000 augļu.

7.Tenere koks


Tenere koks minēts šajā sarakstā tāpēc, ka tas vairs neeksistē. Vientuļā akācija, Āfrikā, Nigērijas Sahāras tuksnesī, kurai bija 300 gadus, bija vienīgais koks 400 km rādiusā. Tas bija vienīgais koks, kas palika no milzīgā meža, kuru aprija nežēlīgais tuksnesis. Kad zinātnieki raka bedri blakus šim kokam, viņi konstatēja, ka koka saknes ir vairāk par 36 metri dziļāk nekā gruntsūdens līmenis. 1973.gadā koku notrieca piedzēries šoferis ar kravas automašīnu, un mūsdienās šajā vietā ir uzcelts metāla piemineklis par godu vientuļajam kokam Tenere.

Banjans: Mahabodhi koks.


Banjana koks nosaukts par godu banjaniem, indiešu tirgotājiem, kuri pārdeva savas preces, sēžot zem šī koka. Ja arī jūs nekad neesat dzirdējis par banjana koku, jūs to uzreiz atpazīsiet. Šī gigantiskā koka formu nevar sajaukt ar kaut ko citu: majestātisks kupols ar nokarenām gaisa saknēm.
Viens no slavenākajiem banjana koka veidiem saucas Svētais kaktuss vai Bo koks, un tas ir Mahabodhi koks Šrilankā, Anuradhapurā. Runā, ka koks uzaudzēts no koka, zem kura Buda rada apgaismību 6 gadsimtā pirms mūsu ēras, zariņa.

Iestādīts 288 gadā pirms mūsu ēras, koks ir pats vecākais pasaulē, un kuru iestādīja cilvēks mums zināmā datumā.

Baobabs.

Par baobaba dzimteni tiek uzskatīta Madagaskara, tāpat, koks izplatīts Āfrikā un Austrālijā. Baobaba koki ir visvecākā dzīvības forma Āfrikas kontinentā. Daudzi baobabi, kas aug pat reiz, ir auguši jau Romas laikā.

Pārsteidzošais baobabs vai „pērtiķu maizes koks” var izaugt 30 metrus garš un11 metrus plats. Lielāko gada laiku tie ir bez lapām. Raksturīga baobaba pazīme ir tā resnvēderainais stumbrs, kas kalpo par ūdens krātuvi. Baobaba koks var glabāt līdz 120 000 litru ūdens, lai izdzīvotu smagos sausuma periodos. Atsevišķi stumbri ir tik lieli, ka koka iekšienē dzīvo cilvēki.
Viena no skaistākiem Adonisija grandidje baobabu koncentrācijas vietām ir Madagaskarā, Morondavā, baobabu iela. Atsevišķi baobabii augot, iegūst pudeles, galvaskausa vai pat tējkannas formu.

Pūķa koks

Pūķa koks, kas atrodas vienā no Kanāriju salām, Tenerifē, Ikod de los Vinos, ir unikāls pārstāvis. Tiek uzskatīts, ka viņam ir no 650 līdz 1500 gadiem, bet eksperti nevar koka vecumu noteikt precīzi, jo tam nav viena stumbra. Viņš drīzāk sastāv no vairums mazākiem stumbriem, kas turas viens pie otra, kamēr aug.
Kokam ir blīvs lapu baldahīns un savu nosaukumu tas ieguva, pateicoties sveķiem, kas izdalās, nogriežot koka mizu vai lapas. Iedzīvotāji uzskata, ka tās ir izžuvušās pūķa asinis un no seniem laikiem to izmanto dažādu slimību ārstēšanai.

Gangnam
Foto: www.infoniac.ru

Saistoši:
Pūces

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Senās rotas