Ko nedarīt sociālajos tīklos, lai nesabojātu bērna nākotni

Noderīgi! Ko nedarīt sociālajos tīklos, lai nesabojātu bērna nākotni.


Vecie, labie fotoalbumi ir sākuši jaunu dzīvi digitālajā vidē un savairojušies visos iespējamajos lietotāju kontos. Tagad lietotāji gandrīz katru dienu pievienojas internetam un var uzreiz publicēt fotogrāfijas Facebook vai Instagram.

Kaspersky Lab eksperti ir noteikuši galvenos apdraudējumus, ar kuriem tīmeklī sastopas bērni un viņu vecāki, un stāsta par to, kā pasargāt savu atvasi no ļaundaru uzbrukumiem.

Sociālajos tīklos var nekavējoties pastāstīt par savu dzīvi, dalīties domās un atmiņās ar tuviem draugiem. Tomēr ir arī trūkumi: tik viegli atklājot sevi, mēs pat nedomājam, kas vēl var ieraudzīt mūsu ziņas un tādējādi ielīst mūsu personīgajā dzīvē, vai arī mūsu bērnu dzīvē.

Agrāk par ģimenes fotoalbumu varēja ieinteresēties tikai ierobežots personu loks, bet digitālā formā ikviens var uzdurties jūsu bērna foto. Protams, ja nebūsit pienācīgi veicis iestatījumus savā profilā. SANS institūta eksperts Lānss Spicners uzskata, ka pastāv trīs galvenie briesmu veidi, ar ko bērni saskaras mūsdienu pasaulē.
Svešinieki: šantažētāji, krāpnieki, izvirtuļi.
Draugi: iebiedēšana tiešsaistē, nekrietnas palaidnības, šantāža, slikts piemērs.
Pats: pārmērīga atklātība, apmaiņa ar nepiedienīga satura īsziņām, agresīva uzvedība, nelegāla satura lejupielāde un izplatīšana.
Kas būtu jādara vecākiem?

Neignorējiet konfidencialitātes iestatījumus. 

Sociālajos tīklos katram ir savas privātuma robežas. Var atvērt savu lapu tikai draugiem, bet var arī ierobežot piekļuvi noteiktiem ierakstiem. Šī funkcija ir īpaši svarīga, kad ir runa par jūsu bērnu fotogrāfijām.

Nepublicējiet citu bērnu fotogrāfijas. 

Vecākiem ir tiesības zināt, kas var apskatīt un komentēt viņu bērnu fotogrāfijas. Daudzi vecāki nevēlas publicēt savu atvašu foto internetā, un viņiem ir tādas tiesības. Viņiem ļoti nepatīk, ja kāds ģimenes loceklis publicē fotogrāfiju ar bērniem un attēlu komentē kāds svešinieks. Dažkārt vecāki pat ir spiesti publicēt nepatīkamas atbildes tām personām, kuras, viņuprāt, savos komentāros ir pārkāpušas pieļaujamo robežu.

Neveidojiet kontus savu bērnu vārdā. Ierobežojums, ka lietotājam ir jābūt vismaz 13 gadus vecam, lai viņš varētu izveidot kontu Facebook, ir pamatots. Līdztekus drošības un tamlīdzīgiem apsvērumiem bērniem pašiem ir jāizlemj, ko viņi vēlas pastāstīt citiem, jo īpaši, vai viņi vēlas nodot informāciju par sevi reklāmas kampaņu datu vācēju kārajās rokās.

Nekauniniet bērnus visas pasaules priekšā. Pirms dažiem gadiem radās jauna mode kaunināt suņus. Daudzus tas uzjautrināja, un šādas ziņas savāca daudz klikšķu «Patīk», pārpublicējumu un komentāru. Un tad kāds nolēma to pašu izdarīt ar bērniem. Lai savu atvasi publiski nokauninātu un sodītu par pārkāpumu, vecāki fotografē viņu kopā ar fotogrāfiju vai plāksnīti, kas paskaidro, kāds ir viņa nodarījums. Citi smejas, citi komentē. Patiesībā vecāki tikai apspriež notikušo ar svešiniekiem internetā. Nekas vairāk.


Nebarojiet “troļļus” un agresorus. 

Globālā tīmekļa izslavētā anonimitāte daudzus vēl vairāk paskubina, un viņi nemaz nedomā pirms kārtējā apvainojuma publicēšanas. Dažkārt iebiedēšana tiešsaistē beidzas ļoti bēdīgi. Tieši tāpat kā agrākie huligāni, arī interneta huligāni pārtiek no bailēm un manipulācijām. Ar ne mazāku prieku viņi sapulcēsies barā tiešsaistē, lai izsmietu un apmelotu mazo Pēterīti no Zaķu ielas.

Nevajadzētu brīvi pieejami publicēt to, kas nākotnē var jūsu bērnu samulsināt vai nostādīt neērtā stāvoklī.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Senās rotas