Saglabājušās izcilas 2500 gadu senas mozaīkas


Zudušas pilsētas māksla apbur pēc 2000 gadiem.


Antīkajā Grieķijas pilsētā Seleikijā (Zeugmā), kas šobrīd atrodas Turcijas teritorijā, atklātas neticami skaistas un izcili saglabājušās gandrīz 2500 gadu senas mozaīkas.





Vieta, kur atklātas mozaīkas, starptautiskas arheologu grupas uzmanību piesaistīja 2000. gadā, kad šo teritoriju apdraudēja plūdi, kurus izraisīja Dienvidturcijā uzcelts dambis.

Ankaras universitātes arheologu komandai ķeroties pie darba, atklājās izcili izveidotas, košās krāsās mirdzošas un pārsteidzoši labi saglabājušās stikla mozaīkas. Tajās attēlotas grieķu ūdens dievības Okeāns un Tetīda, kā arī mūzas.

Vēl joprojām, pēc vairāk nekā 15 gadu darba, Zeugmas apkārtnē saglabājušās neizpētītas vietas. Pavisam senpilsētā varētu būt bijušas 2000-3000 mājas, 25 no tām atrodas zem ūdens. Vēl šogad izrakumos atklātas trīs jaunas mozaīkas ar grieķu mitoloģijas motīviem, un nākamgad plāno pabeigt izpēti ēkā, kurā atklātas attēlā redzamās mozaīkas.

Šobrīd projekts nonācis galvenajā – konservācijas – stadijā. Lai mozaīkas aizsargātu no laikapstākļu iespaida, tās plānots pārklāt ar jumtu.

Grieķi, kas pilsētu 3. gadsimtā pirms mūsu ēras nodibināja, to nodēvēja par Seleikiju, savukārt Romas impērijas laikā tai deva nosaukumu Zeugma, kas tulkojumā no grieķu valodas nozīmē “tilts”.














LA
Foto: Vintage News

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Senās rotas