Somijā skolniekiem nebūs stundas!

Somija kļūs par pirmo valsti, kurā atcels stundas.



Somijas izglītības sistēma tiek uzskatīta par labāko pasaulē. Tomēr tās valdība nevēlas sevi slavēt un veido īstu skolas sistēmas revolūciju.


Amatpersonas Somijā vēlas atcelt skolas priekšmetus: vairs nebūs fizikas, matemātikas, literatūras, vēstures un ģeogrāfijas.


Helsinku izglītības ministrijas pārstāvis Mario Killonens skaidro izmaiņas šādi :” Ir skolas, kurās pasniedz vecmodīgā veidā, tas, kas ir bijis labi 20. gadsimta sākuma gados. Tomēr tagad pieprasījums ir mainījies, un mums ir jāizveido kaut kas 21. gadsimtam piemērots.“

Atsevišķo priekšmetu vietā skolēni mācīsies starpdisciplīnu formāta notikumus un parādības. Tā, piemēram, Otro pasaules karu izskatīs no vēsturiskā, ģeogrāfiskā un matemātiskā skata punkta. Bet mācību kursā “Darbs kafejnīcā” skolnieki iegūs kompleksās zināšanas par angļu valodu, ekonomiku un komunikāciju.

Šāda sistēma tiek ievesta starp vecāko klašu audzēkņiem – no 16 gadiem. Pēc ieceres – skolēnam pašam būs iespēja izvēlēties kādu tēmu vai parādību viņam mācīties, balstoties uz to reālo nepieciešamību nākotnē. Tādējādi pusaudžiem nevajadzēs iziet pilnu ķīmijas vai fizikas kursu un uzdot sev mūžīgos jautājumus : “Vai man tas ir vajadzīgs? Kam tas viss vajadzīgs?”

Skolā mainās saziņas formāts.

Kā arī mainās tradicionālais komunikācijas formāts. Skolēni nesēdēs pie skolas soliem, tā vietā viņi būs sadalīti atsevišķās grupās, kurās arī risinās kopīgus uzdevumus un problēmas.

Apmēram 70% skolotāju Helsinkos jau ir izgājuši jaunās sistēmas sagatavošanās kursu, kā arī saņems algas paaugstinājumu.

Atjaunot izglītības sistēmu pilnībā plāno 2020. gadā.
Ko tu domā par šādām izmaiņām? Vai Latvijā arī ir jāaizdomājas par jaunumiem?

Rīta Kafija
Foto: pexels

Saistoši:
Izglītības sistēmas problēmas
Latvijas skolotāja- 50 pasaules labāko pedagogu sarakstā!
Valstij jānodrošina bērnu pamatvajadzības!
Prasa atcelt nepārdomātos "tikumības grozījumus"!
Skolnieki atklātāki par pieaugušiem...
Direktors aizliedz skolēniem rādīt filmu.
Pret reliģisko izglītību skolās
Ministra versija, lai Latvijā būtu izcila izglītība
Pētījums par nevienlīdzīgo izglītībuJa Latvijā nav elitāra skola, tad tā jāuzbūvē!
Skolu ēdināšanas nosacījumi Latvijā ir sarežģīti.
Vai skolu programmās Latvijas vēsture beidzas ar ordeņa pili?

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Senās rotas