Tradicionālais masku festivāls Kārsavā

Tradicionālais masku festivāls Kārsavā

No 10.​​-​11. februārim Ziemeļlatgalē, Kārsavas ​(Kuorsovas) ​novadā norisinājās XIX Starptautiskais Masku tradīciju festivāls, kā arī tika svinēt​a​ Meteņi​diena​, jeb ​Aizgavēnis​, kas ir seno latvju pavasara gaidīšanas svētki. ​


​Tradicionāli maskošanās pasākumi notiek no Mārteņiem (Mārtiņiem) līdz Meteņiem, ir vairāk nekā 70 maskotāju nosaukumi - tādi, kā budēļi, ķekatas, čigāni, kaitys, kaladnīki, gradzis, dādi​,​ miežvilki, ​vecīši,​ ​u.c., ​kas liecina par ļoti pamatīgo tradīcijas vēsturi visos reģionos ​jau no sirmas senatnes.
Festivālā piedalījās 22 masku grupas no dažādām Latvijas vietām - Bārbeles, Blontiem, Dagdas, Katlakalna Līvāniem, Limbažiem, Ludzas, Mērdzenes, Nirzas, Smiltenes, Tārgales, Izvoltas, Isnaudas, Pušmucovas, Rīgas, Sēļiem, Salnavas un Žīguriem, kā arī festivāla viesi – masku grupa no Igaunijas Jõulusandid.


Vairākas maskas mūsdienās sagaidījušas atdzimšanu, piemēram, miežvilki un Katrīnas meitas - lai turpinātu tautas senās folklõras ​un dzīvesziņas ​tradīcijas.​ ​Neapšaubāmi, maskošanās tradīcija ir viena no interesantākajām ​un savdabīgākajām tautas ​tradicionālās kultūras izpausmēm​, kas saglabājusies, neskatoties uz citzemju tīkojumiem pēc mūsu zemes daudzu gadsimtu laikā​.


​Košās m​askās tērpti ļaudis iegriezās​ ​lauku sētās Kārsavas novada Mežvidos, Mērdzenē, Malnavā, Goliševā un Salnavā, rīkoja ​sadziedāšanās un dančus, izklaidēja ​sanākušos, nesot auglību un izdošanos vis​ās dzīves jomās.
​ ​Atbilstoši tradīcijām,​ j​okojoties, dauzoties un dziedot, maskas nes svētību un ​​pateicoties par šo rituālo darbību, mājas saimnieki cienā maskas un dod līdzi cienastus, ko maskotāji liek tarbās.​ Dodot svētību citiem, pēc dabas likumiem, tā nāk atpakaļ pašam.









​Maskotāji Kārsavas kultūras namā pulcējās uz lielo masku saietu, kur ikvienam interesentam bija iespēja redzēt masku grupu uzstāšanos un saimnieku iesaistīšanu dažādās ēverģēlībās.
​Savas būtības transformācija, jebšu identitātes maiņa rada kolosālu atraisītības efektu, tamdēļ žūrija ​dažām aktivitātēm bija nospraudusi konkrētus formātus. Saieta noslēgumā notika izdomām bagāta individuālo masku skate, tika godinātas labākās maskas, bet nenogurdināmie maskotāji naktī ļāvās līksmiem dančiem.


Teorētiskajā daļā notika domnīca par maskošanās tradīcijām, kā arī žūrijas - maskošanās ekspertu Andra Kapusta un Aīdas Rancānes - vērtējumi par masku uznācieniem, kā arī tika risināti maskošanās būtību un turpmākās sadarbības jautājumi ar igauņiem.









​Pasākuma kulminācija - krāsains un skaļš masku gājiens Kārsavas centrā par prieku pilsētniekiem un tās viesiem. Noslēgumā - kopīgas masku grupu uzstāšanās ar dziesmām, spēlēm, spēkošanos un
​ maskotāju lielīšanos Krosta estrādē.​

Ingus ​Freibergs,
biedrības SaulesRits​ maskošanās dalībnieks

Kopā ar Smiltenes folkloras kopu RudzuPuķe: 
http://folk-rudzupuke.blogspot.com/2018/02/rudzupuke-kopa-ar-saulesrits-masku.html

Foto:
Ingūna Rudzīte, Uģis Nastevičs, Ivars Šmits, Ingus Freibergs.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Senās rotas