Senkapu apgānīšana Latgalē kļuvusi nekontrolējama.


Senkapu apgānīšana Latgalē 2015. gadā kļuvusi nekontrolējama.
Melno arheologu darbība Latgalē ir kļuvusi nekontrolējama, lai iegūtu un pārdotu senlietas, tiek izpostīts arvien vairāk mūsu senču senkapu. Atbildīgās iestādes nepietiekami dara, lai to nepieļautu!

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības Latgales reģionālās nodaļas inspektori konstatējuši jaunus senkapu postījumus. Kopējais apgānīto senkapu skaits sasniedz 300. Šogad Latgales pusē šis ir jau ceturtais gadījums, kad tik lielos apmēros tiek apgānīti kapi. Kā atzīst Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspektori, diemžēl kapu apgānītāji paliek nesodīti.

Ar lāpstu izraktas pusotru metru dziļas bedres un cilvēku kauli — tas bija viss, kas palicis pāri no 11. - 12.gs. Rikapoles senkapiem. Inspektores, apsekojot Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības teritorijas, ar sašutumu raudzījās uz apgānīto piecus hektārus lielo senkapu platību.
„Tas raksturīgākais ir līdz 1,30m dziļumā un viens metrs diametrā, ir arī 1,20m garumā un platumā 70cm, tāpat kā tur. Ir vietas, kur ir vairākas bedres,” rāda Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības Latgales reģionālās nodaļas vecākā speciāliste Evita Princova.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspektori kopā ar policijas darbiniekiem notikumu vietā atrada cepures, pudeles un pat cilvēku kaulus. Inspektores izsaka domu, ka pirms mēneša apgānītie Daņilovkas un Loginu senkapi Viļakas novadā ir viena grupējuma darbs.

„Mēs neesam policija, pierādījumu vākšana ir policijas ziņā, lai strādā tālāk policija. Lai mēģina kopā salikt ar izrakumiem Balvu pusē, jo, iespējams, viens un tas pats grupējums uzdarbojies arī šeit,” spriež Princova.
Latgalē ciniski izpostīti senkapi diemžēl vairs nepārsteidz. Viļakas novadā Daņilovkas un Loginu senkapu kultūrvēsturiskajai vērtībai nodarījums pārsniedz vienu miljonu eiro.

„Ja mēs salīdzinām šos senkapu postījumus, mēs domājam, ka tā ir viena grupa, kas strādā pēc vienas grupas pēdu nospieduma… bezkaunīgi, ka tas tiek izrakts. Diemžēl neviens [gadījums] nav atklāts, kaut arī policija tiek informēta, ir izmērījumi, bet pagaidām nevaram atklāt,” skeptiska ir VKPAI Latgales reģiona nodaļas vadītāja Vilma Platpīre.
Policijas pārstāve Anastasija Laizāne telefonintervijā skaidro, ka aizdomās turamās personas, kuras, iespējams, ir apgānījušas Daņilovkas senkapus, ir apzinātas un šobrīd tiek pārbaudīta visa policijas rīcībā esoša informācija. Savukārt par Rikapoles senkapu apgānīšanu ir uzsākta izmeklēšana.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspektoru pieredze liecina, ka melno arheologu darbība vairs nav kontrolējama. Sogad divos mēnešos jau ir konstatēti četri liela izmēra senkapu postījumi, pērnajā gadā 10, bet 2013.gadā - 8.

Kas un kapēc pieļauj to, ka mūsu tautas vēstures mantojuma izlaupītāji paliek nesodīti?

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Senās rotas