Porsche auto dizaineris- latvietis

 Latvijas pēdas pasaulē: Anatols Lapiņš – Porsche galvenais dizaineris 20 gadus


Rīgā dzimušais Anatols Lapiņš atstāja Latviju 1939. gadā, sākoties Otrajam pasaules karam, un devās uz Vāciju, kur Hamburgā sāka strādāt Daimler-Benz darbnīcā.


1951. gadā Lapiņš ieradās Amerikā un sāka strādāt General Motors (GM) rūpnīcā kā virsbūvju izstrādes nodaļas inženiera palīgs.
Strādājot GM rūpnīcā, Lapiņš automīļiem ir radījis tādu dinamisku automašīnas modeli kā Chevrolet Corvette Stingray no kā vēlāk iedvesmojās Ford un Chrysler auto rūpnīcas, vēlāk Lapiņš uzraudzīja dizaina izveidi Porssche 928, 924, 944 un G sērijas 911 automašīnu modeļiem.

Pašreizējais GM uzņēmuma galvenais dizaineris Mihaēls Mauers veltījis atzinīgus vārdus par Lapiņa veikumu, atklājot ka, Rīgā dzimušais auto dizaineris “ nesekoja modei, viņš nepārtraukti ar saviem konceptiem veidoja jaunas tendences”.

Izcilais dizaineris Anatols Lapiņš piedzima Rīgā 1930. gada maijā, tēvs bija vācu tautības, māte – Latvijas krieviete. Lapiņš mācījās Ausekļa 46. pamatskolā Āgenskalnā. Ievērojamā personība no dzīves šķīrās 2012. gadā Bādenbādenā Vācijā.
Lapiņš pavadīja dzimtenē laimīgu bērnību un viņš ir teicis :” Latvija paliks neizdzēšamā atmiņā”.

Plašākai informācijai par Lapiņa karjeru un autobūves aizkulisēm Amerikā Porsche rūpnīcai latviešu valodā.
Latviesi.com

Foto: Chad Horwedel

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Senās rotas