Ikgadēji Kurzemes svētki Čehijā

Kurzemes svētki Čehijā

Ziemeļčehijas Nāhodas pilsētā notiek Kurzemes svētki, kuri tiek rīkoti par godu bijušajam Kurzemes hercogam Pēterim Bīronam, kas Nāhodas pilī apmetās 18. gadsimta beigās. 



Par godu Kurzemes hercogam Bīronam.

Šogad Kurzemes svētkiem apritēja 10.gadadiena, un to svinēšanu aizsāka Nāhodas pilsēta pēc čehu vēsturnieces Veras Vlčkovas iniciatīvas.
Kurzemes svētkus 2.septembrī ievadīja Rīgas saksofonu kvarteta prof. Arta Sīmaņa vadībā un Latvijas Nacionālās operas un baleta solistes Kristīnes Gailītes koncerts Sv.Laurentija baznīcā. Jubilejas svētkos nu jau ceturto gadu ar ekspresīvām latviešu dejām uzstājās jauniešu deju ansamblis “Mēmelīte” no Bauskas. Tāpat starp svētku viesiem bija gan Bauskas, gan arī Vācijas Halberštates un Polijas Kudovas-Zdrojas pilsētu pārstāvji, kas ir Nāhodas sadraudzības partneri.

3.septembrī svētku programmā ir teatralizēta Kurzemes hercoga un viņa ģimenes ierašanās, koncerti uz skatuves Nāhodas pils pagalmā, kā arī čehu amatniecības tirgus pils pagalmos. Arī otrajā svētku dienā Nāhodas pilī koncertēja Rīgas saksofonu kvartets un Kristīne Gailīte, izpildīdami latviešu, čehu un pasaules klasiķu skaņdarbus. Svētkos piedalījās daudzi simti apmeklētāju.

Latvijas vēstnieks Alberts Sarkanis par Latvijas un Čehijas saišu ilggadīgu stiprināšanu un Kurzemes svētku organizēšanu pasniedza Pateicības rakstus Nāhodas pilsētas mēram un Čehijas parlamenta deputātam Janam Birkem (Jan Birke), vēsturniecei maģistrei Verai Vlčkovai (Věra Vlčková), kā arī izteica atzinību pilsētas kultūras, sporta un tūrisma nodaļas vadītājam Romanam Toušekam (Roman Toušek) un Ivetai Hānovai (Iveta Hánová). Kurzemes svētkus organizē Nāhodas pilsēta, un šogad tie noritēja arī ar Latvijas vēstniecības Čehijā atbalstu.

Foto: Ārlietu ministrija

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Senās rotas