Aizliegtās grāmatas un kas draud tās lasot...

Aizliegto grāmatu saraksts Latvijā.

Interesanti, ka sabiedrībai netiek atklāts, kuras grāmatas ir šajā sarakstā, ko publiski NEDRĪKST PAT CITĒT, JO DRAUD CIETUMSODS!





Kuras grāmatas ir šajā sarakstā, ko nedrīkst publiski pat citēt, tas sabiedrībai atklāts pagaidām netiek. Bet, ja publicēsit kādu fragmentu, piemēram, internetā, jārēķinās ar cietumsodu līdz pat desmit gadiem.

Vienu šādu krimināllietu šobrīd izskata Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa. Uz tiesājamo sola ir biedrības «Latvietis» Pārstāvju sapulces priekšsēža vietnieks Leonards Inkins. Pēc tam, kad radio «Naba» pirms diviem gadiem tika slēgts raidījums «Tēvijas laikmets», jo sūdzību par raidījumu bija izteikusi Izraēlas vēstniece Latvijā, Leonards Inkins portālā draugiem.lv ievietoja citātu no brošūras, kura viņam bija uzdāvināta vēl 90.gados, kad Latvijā sāka izdot padomju laikā aizliegto literatūru. Taču viņš nezināja, ka šī grāmata Latvijā atkal ir aizliegta. Nosaukums «Padomju Savienības žīdu katehisms» tiešām ir aizdomas raisošs. Taču saturs ir ironisks. Es izlasīju. Feļetons. Patiesībā to nevar saukt par grāmatu, jo tas ir raksts tipiska feļetona garā un garumā. Es labprāt kādu citātu ievietotu priekšstatam mūsu lasītājam, taču negribu tāpēc nākamos 10 gadus pavadīt cietumā, un TVNET šo rakstu nevarētu vairs publicēt.



Jūs gan varat to izlasīt, ierakstot google brošūras virsrakstu – vairākos portālos tā tomēr ir publicēta, tikai Drošības policija vēl nav pamanījusi, acīmredzot pagaidām tai galvassāpes sagādā citi notikumi. Pat draugiem.lv viens lietotājs šo feļetonu publicējis pilnībā. Es gan mudinu steidzami izdzēst rakstu no vietnēm, ja negribat, ka iznāk kā Leonardam Inkinam. Viņš pat nebija publicējis visu tekstu, tikai vienu izvilkumu no tā. Turklāt bez jebkādiem saviem komentāriem, ar piebildi, ka grāmata izdota 1958.gadā Telavivā. Taču šo fragmentu Drošības policija pamanīja. Par feļetona citēšanu nu Leonardu Inkinu tiesā pēc Krimināllikuma 82.panta 2.daļas, kas paredz kā sodu tikai brīvības atņemšanu līdz 10 gadiem.



Es kādreiz domāju, ka latviešiem nav spilgtu satīriķu, jo mūsu mentalitātē pietrūkst vajadzīgās spējas uz sevi vai citiem palūkoties ar ironiju. Taču laikam ne tikai. Mēs arī nespējam uzklausīt ironiju. Ne velti aktualizēts jautājums, vai nevajadzētu aizliegt slavenajam krievu satīriķim M.Zadornovam iebraukt Latvijā. Viņš par latviešiem reizēm izsakās daudz sāpīgāk nekā Leonarda Inkina pārpublicētajā feļetonā.

Tikmēr es ceru, ka tiesa, kas 27.maijā sāks tiesāt Leonardu Inkinu, lūgs Drošības policiju vai prokuratūru izskaidrot, kādi ir kritēriji, pēc kuriem jāvadās, lai mēs zinātu, kura grāmata tagad Latvijā ir aizliegta. Jo publicētu aizliegto grāmatu sarakstu es vēl neesmu atradis. Un tas nozīmē, ka man pašam ir jāizdomā, kuru no savulaik izdotajām grāmatām Latvijā vairs nedrīkst pat citēt.


Žurnālists Aidis Tomsons,


Speciāli TVNET


Foto: RIA Novosti/Scanpix



http://www.tvnet.lv/latvija_tapis_aizliegto_gramatu_saraksts

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Senās rotas