Žeņšeņa sakne Eiropā- dadzis!

Kad ejot pa pļavu pieķersies Dadzis, tad sapratīsi, ko tas gribēja pavēstīt!


Dadzis– tas ir Eiropas žeņšeņs, brīnumsakne, tā rezerves ir neizmērojamas. 




To izmanto kā pārtikas augu, tā arī rahīta, alerģijas, diatēzes, nierakmeņu, podagras, cukura diabēta, holecistīta, hepatīta, aizcietējumu, hemoroīdu, ekzēmas, psoriāzes, artrīta, matu izkrišanas, furunkulu, izsitumu, drudža, mastopātijas, mēnešreižu kavēšanās un onkoloģijas ārstēšanai .
Darbojas kā sviedrēšanas, urīnu dzenošs, temperatūras pazeminošs , pretiekaisuma , antitoksīns, vitamīnu bagāts, cukura pazeminošs, vielmaiņas uzlabošanas, mīkstinošs, žults darbības uzlabojošs un pret audzēju veidošanās līdzeklis.

Dadža lapas.
– jaunas- izmanto salātos, zupās, kā piedevas un konservēšanā. Lielisks C vitamīna avots.
– nobriedušas lapas lasa ziedēšanas periodā – bez kātiņiem,kaltē un sasmalcina.
Saknes-
izrok, attīra no augsnes, atdala iepuvušās un atmirušās daļas. Mazgā, sagriež gareniski un kaltē 50 grādu temperatūrā.
Ja saknes sasmalcina uz rīves, tad kaltēšana notiek ātrāk un kvalitātes zudumi ir minimāli. Izkaltētās sakņu plāksnītes saberž miltos.
Saknes vāc – ja augs ir vienu gadu vecs – pēc pirmām salnām, pavasarī pēc 3 – 4 lapu izveidošanās.
Sēklas-
Vāc pilnas gatavības laikā, pēc pirmām salnām , reizē rokot vienu gadu veco augu saknes (bedrītē iemet pāris ziedu kurvīšus ar sēklām).
Kurvīšus izkaltē, sēklas izkuļ. Tas ir spēcīgs urīnu dzenošs līdzeklis. (novārījums 1:10), 1 glāze 3-4 lietošanas reizēm.

Dadža ziedi.

Savāc un kaltē (maijs- jūnijs). Izmanto kā spēcīgu pretalerģisku līdzekli, īpaši ādas slimību gadījumā, bronhiāla astma u.c.
Pielietošana ārstniecībā-
Lapu pulveris:
lietot pa 1 tējkarotei 3-5 x dienā, uzdzerot ūdeni, tēju , lieto gremošanas trakta, ādas slimību, podagras ārstēšanai.
Sakņu pulveris :
lietot pa 1 tējkarotei 3-5 x dienā tukšā dūšā cukura diabēta un tā novēršanas ārstēšanai. Lietot 3 nedēļas , tad 3 nedēļas nelietot.
Lapu uzlējums:
1 ēdamkarote sasmalcinātu lapu aplej ar 1 glāzi ūdens, turēt 20 minūtes ūdens peldē vai 5 minūtes vārīt, ļaut ievilkties 1 stundu , izkāst. Lietot pa 1 ēdamkarotei 3-4 x dienā pirms ēšanas …. Regulē (mīkstina) vēdera izeju, palīdz mati izkrišanas gadījumā, izvada sāļus. Locītavu , osteohondrozes ārstēšanai pirtī izdzer 3-5 glāzes šāda uzlējuma ar medu, uz slimajām locītavām smērē dadžu smēri.
Sakņu uzlējums:
2 ēdamkarotes sasmalcinātu sakņu vārīt 400 ml ūdens 20-30 minūtes, ļauj pusstundu ievilkties, izkāš. Lieto kā kompreses – furunkulu, rētu, niezošas dermatozes, matu izkrišanas ārstēšanai.
Sēklu uzlējums:
1 ēdamkaroti sēklu uz 200 ml ūdens, vāra ūdens peldē, ievelkas 1 stundu, lieto pa 50 ml 2-3 x dienā pēc ēšanas tūskas ārstēšanai.
Lapu sula:
tīras lapas sakapā un smalki sagriež (nemazgāt), samaļ gaļasmašīnā, sulu spiež ar rokām, sulu spiedi vai presi. Sajauc proporcijā 1:1 ar cukuru. Pievieno degvīnu vai spirtu, lai alkohola daudzums gatavā maisījumā būtu 8-10 %. Glabāt ledusskapī vai pagrabā 1 gadu. Diennakts deva 2-3 ēdamkarotes pievienojot lapu uzlējumam vai 1 ēdamkarote uz pusglāzes ūdens 2-3 x dienā pēc ēšanas. Kurss- 3 mēneši.


Svaiga dadža sakne:

1.metode:
saknes rūpīgi mazgā un sarīvē uz rupjas rīves, sajauc ar medu attiecībās 1:1, glabā ledusskapī. Lietot pa 1 ēdamkarotei 2 x dienā pirms ēšanas.
2.metode:
sarīvētu sakni sajauc ar konjaku un citronu 1:1:1, lietot pa 1 ēdamkarotei 2 x dienā pusstundu pirms ēšanas – uzlabo vielmaiņu,gremošanu, palēnina organisma novecošanos, kā arī cukura diabēta ārstēšanai.
Lapu ārēja pielietošana:
samalt gaļasmašīnā, likt uz blīviem sacietējumiem (fibriozo-cista-mastopātija , sabiezējumi, furunkuli, artrīts), likt virsū veselu lapu,turēt 6-8 stundas. Kurss- 15- 20 procedūras.
Dadža sviests:
200 mg sasmalcinātu sakņu pulvera uz 500 g augu eļļas ļaut ievilkties 3 dienas, periodiski apmaisot, ūdens peldē vāra 2-3 stundas, atdzesē, izkāš. Iemasēt matu saknes matu izkrišanas gadījumā 2 x nedēļā 2 mēnešus, kā arī lietot niezoša dermatoza (neirodermīta, ekzēmas, psoriāzes) ārstēšanai.
Sakņu uzlējums:
sasmalcinātas svaigas saknes aplej ar 40% spirtu vai degvīnu proporcijās 1:3 un 1:5 , notur 2 nedēļas. izkāš. Lieto pa 1 tējkarotei 3-4 x dienā ar ūdeni vai zāļu novārījumu.
Kaltētu sakņu uzlējums:
uzlej spirtu 40% vai degvīnu proporcijās 1:10 , notur 2 nedēļas. Uzlējums no svaigām saknēm dos lielāku efektu.
Ziede:
150 g smalcinātu kaltētu sakņu sajaukt ar 500 g augu eļļas vai vazelīna eļļu, noturēt 5 dienas, pa reizei sajaucot masu, ūdens peldē turēt 1 stundu. Atdzesēt, izkāst. Smēre ir laba ekzēmas, apdegumu un rētu ārstēšanai.
Vannas:
200 g sasmalcinātu dadža sakņu, virši un brūklenes pa 50 g no katra, vārīt 3-4 l ūdens 15-20 minūtes, noturēt 1,5- 2 stundām. Izkāst vannā ar ūdens temperatūru 38- 4o grādi. Lieto podagras, artrīta, reimatisma, osteohondrozes, niezošu ādas dermatozu ārstēšanai- 20-25 minūtes 2 x nedēlā. Kurss- 12-15 procedūras.
Nedrīkst vannas lietot sirds – asinsvadu saslimšanas gadījumā, un aktīvas tuberkulozes gadījumā.
Ietīšana:
200 g sasmalcinātu sakņu vārīt 20-30 minūtes 2 l ūdens, noturēt 1 stundu, izkāst. Samērcēt 2 palagus, nospiest lieko šķidrumu,uzlikt uz vaskadrānas vai celofāna, ko savukārt liek uz matrača, ietin slimnieku uz 1,5 -2 stundām.
procedūras laikā slimniekam dod dzert zāļu tējas: liepziedu, dadža saknes, vienādi pa 2 ēdamkarotēm no katra uz 700 ml ūdens, vārīt 5 minūtes, ļaut ievilkties 20 minūtes, pielikt klāt 2 ēdamkarotes medus. Palīdz niezes ārstēšanai, attīra organismu no toksīniem, sāļiem, ja ir pielietota ķīmijterāpija, artrīta, ekzēmas, alerģijas, Behtereva slimibas, reimatisma ārstēšanai. Ietīšanu veic 2-3 x nedēļā.
Kurss-10-15 procedūras un vairāk. Pielietojot šo ārstēšanas metodi ieteicama otra palīga vai medicīnas darbinieka klātbūtne/
Pulveris:
dadža saknes attiecībā ar rudzu miltiem 1 :1- lieto maizes cepšanai , vai arī pnkūku cepšanai.
ceptas dadža saknes- vērtīgākas par kartupeļiem un ļoti labi tos aizstāj.
Dadža sakņu ievārījums:
1 kg sasmalcinātu sakņu, 500 g svaigi sasmalcinātu skābeņu lapu vāra 700 ml ūdens 1,5 -2 stundām. Lieto žultsakmeņu ārstēšanai, pret tūsku, vēdera izejas regulēšanai, toksīnu izvadīšanai onkoloģijas gadījumā, lieto pa 1 ēdamkarotei 3-5 x dienā pirms ēšanas.
Dadža sakņu kafija:
izkaltētas saknes cep līdz iegūst zeltainu krāsu, samaļ kafijas dzirnaviņās, vāra kafiju, dzer ar medu.



Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Uzturā čia sēklas!